10 GODE RÅD TIL DIG DER ønsker at komme i gang med at cykle til og fra arbejde 

Det kan virke uoverkommeligt at hoppe op på cyklen i denne mørke og kolde tid. Derfor får du 10 gode råd til, hvordan du motiverer dig selv til at tage cyklen samt en tjekliste over ting, som det er godt at have styr på. 


1) STYRK DIT FYSISKE OG MENTALE VELVÆRE 

Du får masser af energi og overskud til dagens opgaver. Der er ingen tvivl om, at det er godt for dit fysiske og mentale velvære med en daglig cykeltur både på kort og længere sigt. Det er en god investering i dit helbred, og en cykeltur til og fra arbejde er en god måde at få vinget den daglige motion af på din "to-do-liste", så du har tid til familie, venner og andre gøremål, når du kommer hjem fra arbejde.


2) LAV EN KØREPLAN, SÆT DELMÅL OG GIV DIG SELV SMÅ BELØNNINGER 

Hvis du synes, at det er uoverskueligt at tage cyklen på arbejde alle ugens dage, kan du starte ud med at lave en aftale med dig selv om, hvor mange dage, du skal tage cyklen den pågældende uge. Det kan være, at du skal starte ud med et par dage om ugen og langsomt øge. Det er bedre at sætte baren lidt lavere og være realistisk end slet ikke at komme op på cyklen. 


3) ER DIN CYKEL LOVLIG OG SIKKER? 

Det er vigtigt, at din cykel er i orden, så du kommer sikkert frem og får den bedste køreoplevelse. Det er vigtigt, at du jævnligt tjekker lufttrykket på dækkene, får smurt kæden mv. Husk jævnligt at få din cykelmekaniker til at tilse cyklen. Vi har lavet videoguides, som omhandler de krav, der er til cyklens udstyr, og viser hvordan du bedst vedligeholder din cykel. Du finder nogle af filmene her:

Dæktryk

Lovkrav til din cykel

Undgå en rusten kæde  


4) FIND DEN RIGTIGE CYKEL TIL DIG OG DINE BEHOV

En cykel er ikke bare en cykel. Det er vigtigt, at du finder en cykel, som passer til dig - både hvad angår størrelse, specifikationer/udstyr og design. Kører du primært i byen? Kører du i blandet terræn? Kører du primært lange eller korte ture? Læs mere her.


5) FIND EN CYKELMAKKER

Det kan mange gange være nememre at komme afsted, hvis man har en eller flere at følges med. Du har måske en god nabo, som skal i samme retning, eller du og din kæreste/mand/kone og eventuelle børn kunne måske cykle sammen nogle dage.


6) SPAR TID, PENGE OG GØR MILJØET EN TJENESTE

Hvis du bor i en større by, er du sikkert træt af at sidde i lange køer og have udfordringer med at finde en parkeringsplads. Det slipper du for, hvis du tager cyklen. Du kommer hurtigere og nemmere frem og kan bruge tiden på ting, som er lidt sjovere og vigtigere. 


7) TJEK VEJRUDSIGTEN LØBENDE 

Det er heldigvis nemt at få et hurtigt og relativt præcist overblk over vejrudviklingen. Det kan være, at der er en dag, hvor det ville være en god idé at køre lidt før for at undgå en stor regnskylle, eller en dag, hvor det vil være en rigtig god idé at pakke regntøj og skiftetøj, fordi en stor regnskylle er uundgåelig. 


8) HOLD ØJE MED HVOR LANGT DU CYKLER

Køb en cykelcomputer eller hent en app til din telefon, så du kan holde styr på, hvor langt du cykler om dagen/ugen. Det kan for mange virke motiverende at følge med i antal kørte kilometer og evt. også hvor meget energi, man forbrænder på sin cykeltur. 


9) GØR TINGENE SÅ NEMT OG BEKVEMT SOM MULIGT 

Sørg for at have en taske med som altid er pakket med (ekstra) cykellygter i vinterhalvåret, en pumpe, skiftetøj mv. På mange af vores cykler er der på bagagebæreren (også) et særligt system (AVS), som giver dig mulighed for nemt og hurtigt at fastmontere din bagage. Det kræver blot ét enkelt klik. Du slipper for at huske stropper, og du undgår, at din bagage falder af eller ryger ind i hjulet. Der findes et stort udvalg af AVS-produkter - tasker og kurve - som passer til det smarte system. Du har også mulighed for at købe et AVS-beslag og sætte det på din nuværende kurv eller taske, eller du kan købe en adapter, som du kan sætte på din nuværende bagagebærer. Du slipper for at have en tung taske på ryggen og skåner derved din ryg og nakke. Se mere om det smarte system AVS her.


10) HAR DU BRUG FOR LIDT EKSTRA HJÆLP?

Hvis du af den ene eller anden årsag har nogle udfordringer med din fysik eller ved, at du ikke kan overskue den lange cykeltur i det kuperede terræn, kan det være en god idé at investere i en elcykel, så du kan få lidt ekstra hjælp ved behov. Du bestemmer selv, hvor meget motorhjælp, du ønsker og kan altid slå hjælpen fra. Det er desuden en skrøne, at man ikke får motion, når man cykler på en elcykel.