børn i trafikken

Et barn må iflg. Færdselsloven cykle uden ledsager i trafikken, når det er 6 år,  men det betyder ikke, at barnet er parat til det. Hvornår et barn kan færdes alene på cykel i trafikken afhænger af flere ting bl.a.:

• Barnets modenhed.

• Barnets rutine og erfaring med at cykle.

• Det fysiske trafikmiljø (trafiktætheden, hastighedsniveauet, stisystemer, farlige kryds m.m.).

Der er mange forhold, der spiller ind, når I som forældre skal tage stilling til, om det er forsvarligt, at jeres barn cykler alene. Det er udelukkende jer som forældre, der kan vurdere, om jeres barn er "cykelmodent". At lære at cykle i trafikken er en proces, som ikke lige læres på en formiddag - det tager mange år. 


Cykeltræning

At blive en god cyklist kræver træning. Meget træning. Den første forudsætning er, at barnet behersker cyklen. Barnets første cykelture kræver tid og god tålmodighed. Den første træning skal helst foregå på områder uden trafik. Lad barnet vide at du er lige bagved og er parat til at gribe fat i cyklen, hvis den kommer ud af kurs.


Manøvreøvelser

Barnet skal trænes i at cykle lige ud - uden at komme i slinger. At starte og stoppe, uden at komme ud af kurs, og at kunne stoppe foran et bestemt punkt ved forskellige hastigheder. Barnet skal lære at se til siden og bagud mod nogle bestemte punkter, samtidigt med at det holder balancen. Træn barnet i at holde balancen og retningen, samtidigt med at det skal slippe styret med den ene hånd for at give tegn til sving og stop.


Træning i trafikken

Når barnets balance og manøvrering på cyklen er god, er det tid til at cykle ture i trafikken. Tag dit barn med på cykelture så tit det kan lade sig gøre. Det giver god færdselstræning (for begge parter), og så er det en god måde at være sammen på. Derudover giver det dig en fornemmelse af, hvornår dit barn er parat til at begå sig i trafikken på egen hånd. Mens I træner så lad altid barnet køre på din højre side. I begyndelsen vil barnet slingre lidt under kørslen. Det er derfor en god idé at give barnet god plads fra kantstenen og til dig. Når barnet er under 6 år, har man lov til at køre to og to uden at vige, uanset om bagfrakommende ønsker at overhale. Det er en rigtig god idé at huske at tale sammen om det, I ser i trafikken. 


Når du skal lære dit barn at blive en god cyklist er forklaring meget vigtig, f.eks.:

• Her skal vi stoppe op, fordi der er hajtænder.

• Vi skal være helt sikre på, at den bil bremser for os. 

• Når vi skal uden om den bil, der holder der, skal vi huske at se os tilbage, om der kommer nogen.

• Når der bliver grønt lys, må vi køre, når vi har kigget os for en sidste gang.

• Når vi standser henne ved krydset, skal vi huske at række hånden op.

• Vi skal til højre her, og vi skal række armen ud, så dem bagved kan se, at vi drejer.

Der er mange love og regler for, hvordan vi skal færdes i trafikken, og der er ikke noget at sige til, at det kan være svært for de små at huske det hele. Derfor er det også så vigtigt at øve det sammen. Ovenfor var der nogle eksempler på praktiske øvelser, men man kan jo øve sig på mange forskellige måder. Rådet for Sikker Trafik har samlet en masse god råd og vejledning til hvordan du kan give dit barn en tryg og sikker start i trafikken.              

Læs mere på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside
 

Husk din rolle som forbillede!

Det er vigtigt, at du som forælder er ekstra omhyggelig med at overholde færdselsreglerne. Er du i tvivl om en regel eller placering så undersøg det. På den måde undgår du at lære barnet noget forkert. Hjælp dine børn til at blive sikre og ansvarsfulde trafikanter. Husk at børn gør, som du GØR – ikke som du SIGER.

Du kan få flere tips ved at læse Den første cykel, der fortæller, hvor vigtigt det er for den nye cyklist, at cyklen passer til barnet.

  • CLICK & CONNECT
  • FLERE END 250 FORHANDLERE
  • 15 ÅRS STELBRUDSGARANTI!

CLICK & CONNECT

- SEND EN FORESPØRGSEL PÅ EN KILDEMOES CYKEL DIREKTE TIL DIN FORHANDLER HER PÅ HJEMMESIDEN

FØLG OS PÅ FACEBOOK

- og deltag i konkurrencer, bliv opdateret med seneste nyt og meget mere.

FØLG VORES LIV I BEVÆGELSE PÅ INSTAGRAM

#KILDEMOES_AS