BØRN PÅ EGEN CYKEL

Et barn må iflg. Færdselsloven cykle uden ledsager i trafikken når det er 6 år - men det betyder ikke, at barnet er parat til det! Hvornår et barn kan færdes alene på cykel i trafikken afhænger af flere ting:

• BARNETS MODENHED

• BARNETS RUTINE OG ERFARING MED AT CYKLE

• DET FYSISKE TRAFIKMILJØ (TRAFIKTÆTHEDEN, HASTIGHEDSNIVEAUET, STISYSTEMER, FARLIGE VEJKRYDS MM.)

Der er mange forhold, der spiller ind, når I som forældre skal tage stilling til, om det er forsvarligt, at jeres barn cykler alene. Og det er udelukkende jer som forældre, der kan vurdere om jeres barn er "cykelmodent". At lære at cykle i trafikken er en proces, som ikke lige læres på en formiddag, det tager mange år.
 

CYKELTRÆNING

At blive en god cyklist kræver træning. Meget træning. Og den første forudsætning er, at barnet behersker cyklen. Barnets første cykelture kræver tid og god tålmodighed. Den første træning skal helst foregå på områder uden trafik. Lad barnet vide at du er lige bagved og er parat til at gribe fat i cyklen, hvis den kommer ud af kurs.
 

MANØVREØVELSER

Barnet skal træne i at cykle lige ud - uden at komme i slinger. At starte og stoppe uden at komme ud af kurs, og at kunne stoppe foran et bestemt punkt med forskellige hastighed. Barnet skal lære at se til siden og bagud mod nogle bestemte punkter samtidig med, at det holder balancen. Træn barnet i at holde balancen og retningen samtidig med, at det skal slippe styret med den ene hånd for at give tegn til sving og stop.
 

TRÆNING I TRAFIKKEN

Når barnets balance og manøvrering på cyklen er god, er det tid til at cykle ture i trafikken. Tag dit barn med på cykelture så tit det kan lade sig gøre. Det giver god færdselstræning (for begge parter), og så er det en god måde at være sammen på. Samtidig giver det dig en fornemmelse af, hvornår dit barn er parat til at begå sig i trafikken på egen hånd. Mens I træner, så lad altid barnet køre på din højre side. I begyndelsen vil barnet slingre lidt under kørslen. Det er derfor en god idé at give barnet god plads fra kantstenen og til dig. Når barnet er under 6 år, har man lov til at køre to og to uden at vige, uanset om bagfra kommende ønsker at overhale. Og husk: tal sammen om det, I ser i trafikken.
 

NÅR DU SKAL LÆRE DIT BARN AT BLIVE EN GOD CYKLIST ER FORKLARING MEGET VIGTIGE, F.EKS.:

• Her skal vi stoppe op, fordi der er hajtænder

• Vi skal være helt sikre på, at den bil stopper for os

• Når vi skal uden om den bil, der holder der, skal vi huske at se os tilbage, om der kommer nogen

• Når der bliver grønt lys må vi køre, når vi har kigget os for en sidste gang

• Når vi standser henne ved krydset, skal vi huske at række hånden op

• Vi skal til højre her, og vi skal række armen ud, så dem bagved kan se, at vi drejer

Der er mange love og regler for, hvordan vi skal færdes i trafikken, og der er ikke noget at sige til, at det kan være svært for de små at huske det hele. Derfor er det også så vigtigt at øve det sammen. Ovenfor var der nogle eksempler på praktiske øvelser, men man kan jo øve sig på mange forskellige måder. Rådet for Sikker Trafik harsamlet en masse god råd og vejledning til hvordan du kan give dit barn en tryg og sikker start i trafikken.

LÆS MERE PÅ RÅDET FOR SIKKER TRAFIKS HJEMMESIDE
 

HUSK DIN ROLLE SOM FORBILLEDE!

Det er vigtigt, at du som forælder er ekstra omhyggelig med at holde færdselsreglerne. Er du i tvivl om en regel eller placering, så find ud af svaret. På den måde undgår du at lære barnet noget forkert. Hjælp dine børn til at blive ansvarsfulde trafikanter, og husk at børn gør som du gør – ikke som du siger.

Du kan få flere tips ved at læse Den første cykel, der fortæller hvor vigtigt det er for den nye cyklist, at cyklen passer til barnet.

CLICK & CONNECT
FLERE END 250 FORHANDLERE
15 ÅRS STELBRUDSGARANTI!

BEREGN DIN STELSTØRRELSE

Hvad du end skal bruge cyklen til, er den rette stelstørrelse utrolig vigtig. Det sikrer dig en behagelig kørestilling og derudover har du bedre kontrol over din cykel, når størrelsen er korrekt.

Læs mere

SPØRGSMÅL?

Kig i vores spørgsmål og svar her på siden. Måske finder du netop dét, du leder efter.

Læs mere

DERFOR PASSER EN LOGIC CYKEL PERFEKT TIL DIG...

Logic er hurtige og temperamentsfulde cykler med fremadrettet kørestilling - individuelt designet i stelgeometri og udtryk.


Læs mere om LOGIC

KLAR, PARAT, SKOLESTART?

For at hjælpe dit barn til at blive en dygtig cyklist og sikker trafikant, er det vigtigt at barn og cykel passer sammen.


Læs mere om, hvorfor en børnecykel fra kildemoes passer
perfekt til dit barn

VÆLG DEN RIGTIGE ELCYKEL

Når du skal vælge den elcykel, der passer netop til dig og dine behov, er der flere ting, du skal tænke over og være opmærksom på.

 

Læs mere om Kildemoes EGOING elcykler