Den klassiske elcykel giver dig den optimale komfort. Du sidder i en opret position, og cyklens stel er udformet, så du har en lav indstigning, hvilket gør det nemmere at komme af og på cyklen. Den sporty elcykel er udformet, så du har en mere fremadrettet/foroverbøjet siddeposition, hvilket betyder, at du undgår at blive sænket af vindmodstanden og kan udnytte dine pedaltråd mere effektivt.
Batteriets størrelse er afgørende for, hvor langt du kan køre på en opladning. Det er muligt at tilkøbe et ekstra batteri eller opgradere til et større. Hvis du kører kortere ture f.eks. i forbindelse med mindre indkøb, er det ikke nødvendigt med det største batteri, men hvis du pendler dagligt til og fra arbejde, er det mest optimalt at have et større batteri med en længere rækkevidde.
Læs mere om batterier og rækkevidde
Der findes forskellige motorsystemer: Frontmotor og centermotor. Centermotoren findes i to varianter nemig Centermotor Modest og Centermotor Max. Frontmotoren er placeret i forhjulet og egner sig især godt til dig, som har behov for eller ønsker ekstra meget motorhjælp. Det kan være, at du har dårlige knæ, skal fragte børn, eller at du kører i meget bakket terræn. Centermotoren er placeret mere centralt på cyklen ved kranken/pedalerne. Centermotor Modest er egnet til dig, som ønsker/har behov for ekstra meget motorhjælp, men samtidigt ønsker en cykel med en god balance gennem motorens centrale placering og længere rækkevidde. Centermotor Max er til dig, som selv kan/vil lægge kræfter i turen og blot har behov for en smule ekstra hjælp.
Læs mere om de forskellige motortyper
I forhold til valg af elcykel har det stor betydning, om du primært kører bykørsel, eller om du også kører i et mere varieret terræn. Det har betydning for hvilke dæk, gear- og bremsesystem, du bør vælge.
Bremser: Til de små kortere byture, uden for mange opbremsninger, er V-bremsen (fælgbremsen) et godt valg, da den har en stabil opbremsning, men dog med en relativ lang reaktionstid sammenlignet med f.eks. skivebremsen. Til de længere ture - også i storbyen - kan rullebremsen være et godt valg, da den har en behagelig og effektiv nedbremsning i al slags vejr. Til blandet kørsel og især bykørsel er skivebremser et godt valg. De har en hurtig og kontant nedbremsning. Til de mere afslappede ture i den friske luft er det fint med en fodbremse og håndbetjent fodbremse.
Gear: Som ved almindelige cykler kan du vælge mellem indvendige eller udvendige gear. Ved kortere ture og mere flade strækninger vil det være fint med indvendige gear, som kræver mindre vedligeholdelse. Her vil der typisk være fære gear. Kører du kortere ture og på flade strækninger, er det ikke nødvendigt med mange gear. Udvendige gear er et godt valg, hvis du kører i mere bakket terræn og længere ture. Vælger du en cykel med mange gear, som der oftest er på cykler med udvendige gear, får du bedre mulighed for at finde det optimale gear til enhver hastighed og ethvert terræn.
Dæk: Kører du primært bykørsel og på et jævnt underlag, er det ikke nødvendigt med brede dæk, som det f.eks. vil være optimalt at have, hvis du kører i et mere ujævnt og kuperet terræn.
På de fleste elcykler er der LCD-display, hvor du får information under køreturen om f.eks. hastighed, distance med mere. Displayet betjenes nemt via et betjeningspanel ved siden af håndtaget i venstre side. Så du ikke skal slippe styret og miste fokus under kørslen. Der er også cykler med LED-display, som er nemt at betjene og overskue.
Elcykler er meget forskellige at køre på afhængig af motor- og elsystem. Prøv derfor gerne forskellige typer som f.eks. én med frontmotor og én med centermotor, før du bestemmer dig. Prøv den hellere én gang mere, hvis du er i tvivl.