VÆLG DEN RIGTIGE CYKEL TIL DIT BARN

Er du i tvivl om hvilken cykel, du skal vælge til dit barn? For at hjælpe dit barn til at blive en dygtig cyklist og sikker trafikant, er det vigtigt at cykel og cyklist passer sammen. 

DEN FØRSTE CYKEL

Det er en stor begivenhed for dit barn at få sin første rigtige cykel. En cykel som ligner den far og mor kører på. Størrelsen er den primære forskel på en børnecykel og en voksencykel - og størrelsen er vigtig. Med en cykel i den rigtige størrelse, er det lettere for barnet at manøvrere og orientere sig i trafikken. Mange forældre lader deres barn starte med at "cykle" på en løbecykel. Det er med til at styrke barnets balance og træner barnet hen i mod at lære at holde balancen på en rigtig cykel. Ofte lærer børn, som har været vant til at køre på løbecykel, meget hurtigt at cykle rigtigt. 

HVILKEN TYPE CYKEL?

Der findes forskellige typer af børnecykler. Ofte vil de yngre drenge gerne have en sej MTB, imens pigerne foretrækker en sød, klassisk pigecykel med kurv foran. Det er en smagssag, hvad man foretrækker som barn/forældre. Dér hvor det kan være en god idé at gøre sig et par ekstra overvejelser er, når det kommer til den mere tekniske udstyrsdel som gear- og bremsesystem, hvilket afhænger af de behov man har - cykler man f.eks. korte eller længere ture? På cykelstierne eller i skoven?

STØRRELSE

Når barnet sidder i sadlen på den første cykel, bør barnet kunne nå jorden med begge fødder. For større børn (fra ca. 10 år) kan det være tilstrækkeligt, hvis de kan nå med én fod. Det kan være fristende at købe en cykel, som barnet kan "vokse med", men det er meget vanskeligt og utrygt for barnet at køre på en cykel, som er for stor, og det kan være svært nok at lære at cykle. Det bedste er at tage barnet med, når der skal købes ny cykel, så er du sikker på, at den passer. Du kan få råd og vejledning om valg af den rigtige størrelse hos din lokale Kildemoes-forhandler. Du kan også læse mere omkring størrelsen på dit barns cykel i vores størrelsesguide, som du finder her: https://www.kildemoes.dk/dk/godt-at-vide/find-den-rigtige-stoerrelse-170/

UDSTYR

Et godt råd er at lade den første cykel være så enkelt udstyret som muligt. Hvis barnet skal betjene gear, kilometertæller og andre ting, tager det opmærksomheden fra kørslen og trafikken. 

MED ELLER UDEN FODBREMSE?

I følge Færdselsloven skal der være to uafhængige bremser på en cykel – en der virker på forhjulet, og en der virker på baghjulet. Det er en fordel, at den første cykel har fodbremse. Fra løbecyklen eller den trehjulede har barnet erfaring med at bruge fødderne til at bremse med. Den erfaring kan barnet overføre til den nye cykel. For de mindre børn, som endnu ikke er helt cykelvante eller har fuld kontrol over balancen, er det ofte nemmere at bruge den pedalbetjente fodbremse frem for håndbremsen, da denne ikke på samme måde som håndbremserne påvirker balancen. Når barnet bliver ældre, og har fået mere erfaring og kontrol med cyklen, er der mange børn som foretrækker en cykel med to håndbremser frem for en hånd- og en fodbremse. De fleste børn synes, det er sjovt at kunne træde tilbage i pedalerne, i mens de kører. Det er dog meget vigtigt, at barnet lærer, hvordan man bremser rigtigt - barnet skal lære at betjene begge håndbremser, når cyklen skal bremses, så man får en mere blød opbremsning. 

MED ELLER UDEN GEAR? INDVENDIGE ELLER UDVENDIGE GEAR?

Som udgangspunkt er det en god idé, at barnets første rigtige cykel er uden gear, indtil barnet er sikker på cyklen. Som man kender det fra voksencyklerne, så findes børnecyklerne også med både indvendige og udvendige gear. Her skal man som forældre overveje hvilket gearsystem, som passer bedst til de behov, barnet har. Generelt kan man sige, at udvendige gear kræver en smule mere vedligeholdelse end det indvendige gearsystem - særligt i vinterhalvåret. Det indvendige gearsystem sidder indbygget i cyklens baghjul og er på den måde godt beskyttet. Det indvendige gearsystem passer fint til bykørsel og de kortere ture. Vælger man derimod det udvendige gearsystem, vil der ofte være flere gear at skifte i mellem, og systemet egner sig godt til de længere ture eller kørsel i mere varieret terræn. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke er muligt at få en cykel med fodbremse, hvis man vælger det udvendige gearsystem. 

 

  • CLICK & CONNECT
  • FLERE END 250 FORHANDLERE
  • 15 ÅRS STELBRUDSGARANTI!

CLICK & CONNECT

- SEND EN FORESPØRGSEL PÅ EN KILDEMOES CYKEL DIREKTE TIL DIN FORHANDLER HER PÅ HJEMMESIDEN

FØLG OS PÅ FACEBOOK

- og deltag i konkurrencer, bliv opdateret med seneste nyt og meget mere.

FØLG VORES LIV I BEVÆGELSE PÅ INSTAGRAM

#KILDEMOES_AS