Størrelsesguide - Kildemoes.dk
Det kan være lidt svært at finde ud af hvilken størrelse cykel, man bør vælge, for hvordan er det nu lige med de her mål – tommer og stelstørrelse? I det følgende afsnit vil vi forsøge at hjælpe dig lidt på vej, så du får en idé om, hvordan du finder frem til den rigtige størrelse cykel til dig eller dit barn.
Hvad er stelstørrelsen og tommer?
Stelstørrelsen er en størrelsesbetegnelse, som man bruger om cyklerne for at vise, at modellerne findes i flere størrelser. Hos Kildemoes bruger vi måleenheden centimeter om stelstørrelsen. Stelstørrelsen defineres som længden fra midten af kranken til toppen af sadelpindsrøret. Det betyder, at din skridtlængde har afgørende betydning for, hvilken størrelse cykel, du skal bruge.
Tommer er den måleenhed, man bruger om diameteren på cyklens hjul.
Man omtaler, som oftest børnecykler, i tommer, når man definerer cyklens størrelse, hvorimod man, som udgangspunkt, taler om stelstørrelse, når man definerer cyklens størrelse til voksne.
Hvordan finder jeg ud af hvilken størrelse cykel, jeg skal vælge?
Når du skal købe ny cykel, er det vigtigt, at du får cyklen i den stelstørrelse, som passer til dig. Er cyklen for stor eller for lille, får du ikke en optimal eller behagelig køreoplevelse. Med den rigtige stelstørrelse undgår du unødig belastning af nakke, skuldre og ryg, og du har bedre kontrol over cyklen. Hvis du er i tvivl, er det bedre at vælge en mindre størrelse, frem for at få en cykel som er for stor, da der på den måde er flere tilpasningsmuligheder. HUSK at cyklen skal tilpasses til dig – du skal ikke tilpasse dig efter cyklen.
Det er en god idé, at du fortæller din cykelhandler, hvordan du skal bruge cyklen. Man har forskellige siddestillinger alt afhængig af, om man primært bruger cyklen til kortere hyggeture, længere distancer i forbindelse med den daglige pendling, konkurrencecykling, MTB-kørsel osv.
Udregn selv din stelstørrelse (voksen):
1. Stil dig op ad en væg med let skrævende ben og iført sko (gerne dem du normalt vil cykle med).
2. Mål din skridtlængde dvs. afstanden fra gulvet og op til skridtet (som når du sidder på en sadel).
3. Gang din skridtlængde med 0,61 (skridtlængde x 0,61 = vejl. stelstørrelse)
Eksempler:
Hvis du har en skridtlængde på 81 cm, ganger du altså 81 med 0,61 (81 x 0,61) = 49,4
Hvis du har en skridtlængde på 82 cm, ganger du altså 82 med 0,61 (82 x 0,61) = 50,0
Hvis du har en skridtlængde på 86 cm, ganger du altså 86 med 0,61 (86 x 0,61) = 52,5
I de tre ovenstående eksempler ville personen formentlig skulle vælge en cykel i stelstørrelse 51 cm. Hvis du i din udregning ender mellem to stelstørrelser, så bør du som udgangspunkt vælge den mindste størrelse, så har du mulighed for at sætte sadlen op, og på den måde tilpasse cyklen til dig, men det er forskelligt, hvad der føles rigtigt for den enkelte.
NB: Denne guide er kun ment som vejledende. Vi anbefaler altid, at du prøver cyklen og får grundig vejledning hos din forhandler.
Damestørrelser: 47 cm, 51 cm, 55 cm og 59 cm
Herrestørrelser: 51 cm, 55 cm, 59 cm og 62 cm.
NB: Det varierer, hvilke størrelser de enkelte modeller findes i.
Hvordan finder jeg ud af hvilken størrelse cykel, mit barn skal have?
Det kan være lidt af en udfordring, når man skal købe ny cykel til sit barn. Hvordan er det nu lige med de her størrelser?
Når du skal købe cykel til dit barn, er det meget vigtigt, at du finder en størrelse, som passer barnet så præcist som muligt. Det kan være fristende at finde en cykel, som ”barnet kan vokse med”, men det er vigtigt, at de mindre børn kan nå jorden med begge fødder, når det sidder på sadlen. Det giver barnet bedre kontrol over cyklen. De større og mere øvede børn har ofte en bedre balance og kontrol over cyklen, så her kan det være tilstrækkeligt, hvis de blot kan nå jorden med én fod, når de sidder på sadlen.
Det er meget individuelt, hvor motoriske børn er, og hvor nemt de har ved at holde balancen og kontrollere en cykel. Hvis barnet har været vant til at benytte en walkbike, som det er en rigtig god idé at lade barnet starte på, når det skal lære at holde balancen, så ser man ofte, at det bliver lettere for barnet, når det skal lære at cykle på en 2-hjulet cykel med pedaler.
En anden ting som er meget individuelt, er barnets fysiske udvikling. Der er, ligesom blandt voksne, meget stor forskel på børns højde, vægt og kropsbygning.
Før du vælger cykel til dit barn, anbefaler vi, at dit barn prøver cyklen. Det er meget svært udelukkende at beregne størrelsen på baggrund af et skema. Det er altafgørende at barnet føler sig tryg ved og sikker på cyklen. Skemaet skal blot ses som vejledende, og, som det fremgår af skemaet, er der derfor også tale om overlap samt relativt store intervaller i forbindelse med barnets skridtlængde.