Billede

Før du køber en ny elcykel, er der ting, som du bør vide og overveje på forhånd. Også ting, som ikke nødvendigvis er specielle for en elcykel. Husk: En elcykel er også “bare” en cykel. Vi har samlet få, men vigtige ting, du bør tage hensyn til, før du vælger den cykel, der passer bedst til dig. 

1. Foretrækker du en klassisk eller mere sporty model? 

Den klassiske elcykel giver dig den optimale komfort. Du sidder i en opret position, og cyklens stel er udformet, så du har en lav indstigning, hvilket gør det nemmere at komme af og på cyklen. Den sporty elcykel er udformet, så du har en mere fremadrettet/foroverbøjet siddeposition, hvilket betyder, at du undgår at blive sænket af vindmodstanden og kan udnytte dine pedaltråd mere effektivt.  

2. Hvor langt kører du ca. på dags-, uge-, eller månedsbasis? Kører du primært kortere eller længere ture?

Batteriets størrelse er afgørende for, hvor langt du kan køre på en opladning. Det er muligt at tilkøbe et ekstra batteri eller opgradere til et større. Hvis du kører kortere ture f.eks. i forbindelse med mindre indkøb, er det ikke nødvendigt med det største batteri, men hvis du pendler dagligt til og fra arbejde, er det mest optimalt at have et større batteri med en længere rækkevidde. Batteriets størrelse betyder også noget for prisen på cyklen. 

3. Har du behov for ekstra motorhjælp? Eller ønsker du blot lidt hjælp ved opstarten eller op ad bakken? Skal du fragte børn og daglige indkøb?

Der findes to forskellige typer motorsystemer på Kildemoes elcykler: Frontmotor og centermotor.

Frontmotoren er placeret i forhjulet og egner sig især godt til dig, som har behov for eller ønsker ekstra meget motorhjælp. Det kan være, at du har dårlige knæ, skal fragte børn, eller at du kører i meget bakket terræn.

På en elcykel med centermotor føles det næsten som at kører på en almindelig cykel. Centermotoren er placeret mere centralt på cyklen ved kranken/pedalerne. Centermotoren giver en god balance gennem motorens centrale placering og har generelt en længere rækkevidde. Centermotor er til dig, som selv kan/vil lægge kræfter i turen og blot har behov for en smule ekstra hjælp. Princippet med en centermotor er nemlig, at du selv skal trampe i pedalerne, og motoren tilpasser så hjælpen derefter. 

4. Kører du primært i byen eller i mere varieret terræn, og hvilke køreegenskaber ønsker du? 

I forhold til valg af elcykel har det stor betydning, om du primært kører bykørsel, eller om du også kører i et mere varieret terræn. Frontmotoren giver kraftig hjælp fra første tråd i pedalerne. Det er godt, hvis du har mange start/stop f.eks. ved lyskryds. På en elcykel med centermotor skal der trædes i pedalerne, før man får hjælp, men til gengæld giver dette en mere glidende kørsel, som specielt kan mærkes, hvis du kører lange stræk uden start/stop.

Som på en almindelig cykel, er der generelle ting at tage beslutning om. Dette handler om, hvilke dæk, gear- og bremsesystem, du bør vælge.

Bremser: Til de små kortere byture, uden for mange opbremsninger, er V-bremsen (fælgbremsen) et godt valg, da den har en stabil opbremsning, men dog med en relativ lang reaktionstid sammenlignet med f.eks. skivebremsen. Til de længere ture - også i storbyen - kan rullebremsen være et godt valg, da den har en behagelig og effektiv nedbremsning i al slags vejr. Til blandet kørsel og især bykørsel er skivebremser et godt valg. De har en hurtig og kontant nedbremsning. Til de mere afslappede ture i den friske luft er det fint med en fodbremse og håndbetjent forbremse. 

Gear: Som ved almindelige cykler kan du vælge mellem indvendige eller udvendige gear. Ved kortere ture og mere flade strækninger vil det være fint med indvendige gear, som kræver mindre vedligeholdelse. Her vil der typisk være færre gear. Kører du kortere ture og på flade strækninger, er det ikke nødvendigt med mange gear. Udvendige gear er et godt valg, hvis du kører i mere bakket terræn og længere ture. Vælger du en cykel med mange gear, som der oftest er på cykler med udvendige gear, får du bedre mulighed for at finde det optimale gear til enhver hastighed og ethvert terræn. 

Dæk: Kører du primært bykørsel og på et jævnt underlag, er det ikke nødvendigt med brede dæk, som det f.eks. vil være optimalt at have, hvis du kører i et mere ujævnt og kuperet terræn.  

5. Prøvekør elcyklen før du køber

Elcykler er meget forskellige at køre på afhængig af motor- og elsystem. Prøv derfor gerne forskellige typer som f.eks. én med frontmotor og én med centermotor, før du bestemmer dig. Prøv den hellere én gang mere, hvis du er i tvivl. 

produkter

Ryd